Casambilla terveelliseen valaistuksen ohjaukseen

608A4374.jpg

Jos meillä ei olisi valoa, ei olisi myöskään elämää. Valo on energianlähde ja vaikuttaa oleellisesti terveyteen. Aurinko on myös yksi D-vitamiinin lähteistä. Suomessa on pitkä pimeä vuodenaika ja siksi on tärkeää, että kodit, työpaikat sekä julkiset tilat on varustettu oikealla ja terveellisellä valaistuksella.

Terveellinen valaistus

Terveellistä valoa voidaan tuottaa myös keinovalon avulla, johon suomalaiset joutuvatkin turvautumaan suuremmaksi osaksi vuotta. Terveellinen valaistus on mm. sitä, että tilassa jossa ollaan, on valovoimakkuudeltaan riittävä, säädettävä, tasainen ja häikäisemätön valaistus. Valon lähteiden tulee olla myös laadukkaita: valon värintoisto (CRI) sopiva ja värisävyn miellyttävä, valojen värinä mahdollisimman vähäistä ja hyötysuhde valonlähteessä hyvä.

Valonlähteiden sijoitteluun sekä valaisimien valon tuottamiseen tulee kiinnittää erityistä huomiota. Valon lähde ei saa osua suoraan näkökenttään. Heijastumat erilaisilta pinnoilta, kuten näytöistä, tv:stä sekä työtasoilta pitää olla kitketty pois. Myös kaikki katseen kohteen ja katselijan välillä olevat heijastavat pinnat tulee eliminoida.

Työympäristöissä terveellisen valaistuksen tulee olla muunneltavissa työntekijän mukaan.  Asiaan ottaa kantaa myös työterveyslaitos TTL. Miksi näin? Ihmiset ovat erilaisia ja valontarve muuttuu iän myötä. TTL kertoo, että 60-vuotiailla näkötarkkuus on keskimäärin puolet 20-vuotiaan näkötarkkuudesta: ”Tämä tarkoittaa sitä, että 60-vuotias tarvitsee 12-kertaisen valovoimakkuuden saadakseen saman näkövaikutelman kuin 20-vuotias” -toteaa TTL.

Hyvällä ja muunnettavalla valaistuksella vaikutus työtehoon

Tutkimukset osoittavat, että vaativissa näkötehtävissä on saavutettu selkeästi tuottavuuden nousua lisättäessä valaistusvoimakkuutta (Lumen) selvästi yli standardien perustason. Tutkimukset osoittavat myös, että virheiden lukumäärä väheni merkittävästi yleisen vireystason noustessa. Valaistusvoimakkuuden lisäämisellä on suurin vaikutus ikääntyville työntekijöille. Valaistuksen täysremontilla voidaan myös saavuttaa energiansäästöä. Suurin energiansäästö saadaan aikaan kun valaistus voidaan säätää henkilökohtaisesti. Lisäksi erilaiset läsnäoloanturit ja ajastukset tukevat toimivaa ja energiatehokasta valaistusta.

Pintojen kontrastit, valaistusvoimakkuudet, värit sekä heijastumissuhteet ovat oleellisia tilojen hahmotuksen avaintekijöitä. Sisävalaistuksessa yksi tärkeimpiä ominaisuuksia on valonlähteiden värintoistokyky. Laadukas värintoisto toistaa värit oikeina ja tämä lisää informaation saatavuutta ympäristöstä. Valo ja väri vaikuttavat ihmisten mielentilaan ja sitä kautta työtehoon.

Oikealla valon suuntauksella sekä sijoittamisella saadaan haitalliset varjot pois tärkeimmästä katselukohteesta. Toisaalta valon suuntaus ja varjon muodostus ovat tärkeitä tekijöitä katselukohteen muodon tunnistamisessa. Niiden avulla saadaan myös syvyyttä ja tilavaikutelmaa. Liian suuria varjoja tulee välttää kulkureiteillä tai tiloissa, joissa käsitellään mm. suuria kappaleita.

Tehokas työskentely on mahdollista vain, jos työpisteen ergonomia on kunnossa. Ergonomiaan liittyvien henkilökohtaisten valaistustekijöiden huomioiminen voi lisätä valaistusasennuksen kustannuksia varsinkin perinteisellä tavalla toimien. Toisaalta laadukas ja terveellinen valaistus lisää tuottavuutta parantuneen työtehokkuuden ja vähentyneiden poissaolojen kautta.

Nykytekniikalla yksilöllisten ja säädettävien valaistustilanteiden järjestäminen on hyvinkin yksinkertaista, eikä se aiheuta suuria lisäkustannuksia uusia valaisimia hankittaessa. Mahdolliset lisäkustannukset on mahdollista kuolettaa nopeasti paremman energiatehokkuuden ja älykkään valaistusohjauksen avulla. Älykäs ohjaus tarkoittaa esimerkiksi läsnäoloantureita, ajastuksia sekä päivänvaloautomatiikkoja. Kustannustehokkain tapa tällaisten toteutukseen on langaton järjestelmä. Elinkaariajattelun kautta sijoitus monipuolisempaan valaistusjärjestelmään maksaa itsensä takaisin hyvinkin nopeasti.

Casambi terveelliseen valaistuksen ohjaukseen

Oletteko miettineet, miten tarkasti sähkösuunnittelijoiden tulee suunnitella kaikki sähköön liittyvä? Ensin suunnitellaan valaistus ja sen jälkeen mietitään, miten valoryhmiä ohjataan. Tämän vaiheen suunnitteluun käytetään paljon aikaa. Mikäli kohde toteutetaan tyypillisellä automaatiolla, on ohjauksia mahdollista ohjelmoida uusiksi tiettyyn rajaan saakka. Rajoittavia tekijöitä voi olla paljonkin ja usein muutokset vievät paljon aikaa ja rahaa. Haastavaa voi olla myös löytää ammattitaitoinen ohjelmoija.

Sekä automaatiolla toteutettujen sekä perinteisen sähkön kohteissa on haasteita silloin, kun tilojen seinät muuttavat paikkaa. Esim. erilaiset toimistotilat voivat muuttaa muotoaan hyvinkin tiuhaan. Miten valojen ohjaus voidaan oikeasti toteuttaa jos seinät muuttuvat? Tähän KVS:llä on tarjota sähkösuunnittelun ja toteutuksen mullistava ratkaisu. Ekosysteemin nimi on Casambi.

Casambi on suomalainen keksintö joka perustuu tulevaisuuden kannalta kestävään BLE-teknologiaan. BLE on siis Bluetooth Low Energy -teknologiaa. Tämä BLE on ainoa nykyaikaisten älylaitteiden tukema pienitehoinen lähetintekniikka koko maailmassa. Casambi-ekosysteemiä kehitettiin jo ennen kuin markkinoilla oli nähty yhtäkään BLE-laitetta. Casambin yksi tärkeimpiä asioita on se avoimuus, jolloin Casambi pystyy tukemaan kaikkia valaistusratkaisuja.

Casambin toimintaperiaate perustuu langattomaan MESH-lähiverkkoon. MESH-topologian toimintaperiaatetta voisi avata siten, että se on verrattavissa kalastusverkkoon, jossa jokainen solmukohta on Casambi-laite eli esimerkiksi valaisin. Jokainen solmu juttelee kuuluvuusalueellaan toisille solmuille. Tällöin verkosta saadaan erityisen luotettava ja vahva. Verkko ei kaadu jos jokin laite välissä vikaantuu. Jokaisen laitteen älyominaisuudet toimivat itsenäisesti. Casambi soveltuu erinomaisesti niin uudis- kuin saneerauskohteisiinkin. On kohde sitten asuin-, toimisto-, tai julkinen tila, järjestelmä skaalautuu jokaiseen tarpeeseen.

Merkittävä ja mullistava ero muihin järjestelmiin on, että sähkö- ja valaistussuunnittelun näkökulmasta suurin fokus voidaan laittaa laadukkaan valaistuksen suunnitteluun, perinteisiä pistorasioita ja atk-verkkoa unohtamatta. Katossa ja valaistuksessa tärkein asia on kuitenkin, että valaisimille tulee vain jatkuva sähkö.

Kun rakennuskohde on valmis ja kaikki valaisimet on kytketty, sijoitetaan vasta sitten halutut kytkimet paikkoihin joista valoja halutaan ohjata. Kytkimet ovat langattomia ja patterittomia. Asennus tehdään suoraan valmiiseen pintaan joko ruuveilla tai teipillä. Kytkimet toimivat kineettisellä hankaussähköllä. Haluttaessa muutokset voidaan tehdä hyvin nopeasti. Kytkimiä ei välttämättä edes tarvita, sillä järjestelmään voi tehdä erilaisia ajastuksia ja päivänvalo-ohjauksia, jolloin automatiikka hoitaa valaistusta itsenäisesti. Järjestelmä tunnistaa sijainnin ja hakee paikan koordinaatit. Tämän jälkeen Casambi tietää tarkalleen, miten aurinko sijainnissa nousee ja laskee.

Kerromme myöhemmin blogissamme lisää Casambin ominaisuuksista.

KVS Oy:n Jussi Vainiolla ja Jukka Asp:lla on Suomen ensimmäiset Casambi Comissioning –sertifikaatit. He ovat oikeutettuja tekemään niin pienet kuin suuretkin Casambi-kohteiden suunnittelut, käyttöönotot kuin dokumentoinnit. KVS Oy toimii myös Casambi-tukkurina.

Previous
Previous

Onko unelmasi milloinkaan toteutunut?