Ihmiskeskeinen valaistus (HCL)
Valo vaikuttaa jokapäiväiseen elämäämme myös biologisella tasolla. Päivänvalo on vuorokausirytmimme tärkeä ohjaaja.
Mitä on ihmiskeskeinen valaistus?
Se on tapa tuoda valon voimakkuuden ja värilämpötilan luonnolliset muutokset sisätiloihin valaisimilla, jotka jäljittelevät luonnonvaloa. Valaistus luo mahdollisuudet optimoidulle ja yksilölliselle valaistukselle ja vaikuttaa siten tilan käyttäjien hyvinvointiin.
Mitä hyötyjä ihmiskeskeisestä valaistuksesta on?
Kun valaistus on rakennettu ihmiskeskeisesti se parantaa hyvinvointia ja kongitiivisia taitoja. Jos esim. työympäristön olosuhteet ovat haasteelliset, ihmislähtöistä valaistusta käytetään tarjoamaan parhaat mahdolliset työskentelyolosuhteet.
Nukkuminen paranee
Käyttämällä ihmiskeskeistä valaistusta säätyy kehon hormonitasapaino paremmaksi ja unen laatu kohenee. Tästä hyötyvät kaikki, mutta erityisesti tästä hyötyvät monesti myöhään yöhön valvovat nuoret, muistisairaat ja esim. vuorotyötä tekevät.
Jaksat paremmin
Kokonaisvaltainen hyvinvointi paranee. Ihmiskeskeisen valaistuksen käyttö lisää vireystilaa
ja vähentää vetämätöntä oloa. Lisäksi keskittymiskyky voi parantua
ja esim. virheiden mahdollisuudet työn parissa vähenevät.
Tunnet olosi terveemmäksi
Ihmiskeskeisen valaistuksen myötä ihmisen vointi on kokonaisvaltaisesti parempi
koska biologinen vuorokausirytmi vahvistuu.
Miten ihmislähtöinen valaistus syntyy?
Ihmislähtöistä valaistusta suunniteltaessa keskitytään etenkin näihin neljään parametriin: spektri, valaistusvoimakkuus, ajoitus ja kesto sekä valonjako.
Valaistusvoimakkuus
Biologisen kellon järjestelmässä tärkeä osa on melatoniini-hormonin tuotanto. Sen tuotanto vaihtelee kellonajan mukaan. Sitä erittyy eniten yöllä ja päivällä sen taso on matala. Kun ihminen altistuu valolle, se estää melatoniinin muodostumista voimakkaammin. Vuonna 2019 standardointilaitos UL esitteli uuden ohjearvon valaistusvoimakkuudelle, jolla pystytään vähentämään melatoniinin tuotantoa riittävästi sirkadiaanisen rytmin siirtämiseksi. Tämä suositus on 254 luksia (pystysuora valaistusvoimakkuus) valaistustavan ollessa epäsuora ja värilämpötilan ollessa 5000 K.
Spektri
Valo on ihmissilmälle näkyvää säteilyä. Erityisesti spektrin sininen valo, jota on paljon
esim. auringonvalossa, auttaa vuorokausirytmin ylläpitämisessä ja lisää virkeyttä ja toisaalta vähentää
melatoniinin eritystä.
Valaistuksen ajoitus ja kesto
Valo on ihmiselle tehokkainta aamulla. Valoisa aamu kertoo meille, että päivä on alkanut ja elintoiminnot tulee aktivoida. Vastaavasti jos illalla saamme liikaa valoa, se heikentää melatoniinin tuotantoa ja vaikeuttaa nukahtamista. Myös jokaisen ihmisen omalla psykologialla on vaikutuksensa värilämpötilojen vaihtelujen ajoituksessa. Siksi olisi parasta, että valaistusta on mahdollista säätää yksilöllisesti.
Valonjako
Valaisimen valonjakautumiseen vaikuttavat sen sijoittelu ja valaisimen muut ominaisuudet. Tutkimukset ovat osoittaneet, että hieman yläviistosta tuleva valo on kaikkein tehokkainta biologisen vaikutuksen saamiseksi. Tällainen valaistus luodaan monesti valaisemalla suuria kattopintoja sekä yhdistämällä tähän seinäpesuvalaisimia tai riippuvia valaisimia, jotka tuottavat valoa epäsuorasti. Toimistoissa tai esim. kouluissa seinien valaistusvoimakkuus tulisi olla vähintään 150 luksia ja kattopinnan vähintään 100 luksia.
Yksilölliset ratkaisut
Jokainen ihminen yksilö ja jokainen kohde on ainutlaatuinen. Esim. koulut, toimistot, teollisuushallit ja terveysalan erilaiset kohteet tarvitsevat erilaisia valaistusratkaisuja. Esim. sairaaloissa ihmiskeskeisellä valaistuksella voidaan saavuttaa lyhempiä toipumisaikoja, koska pitkäaikainen oleskelu sisätiloissa voi häiritä unirytmiä, ja potilaat saattavat nukkua huonommin.
Entäs teollisuus ja vuorotyölaiset? Yövuoron valaistus on suunniteltava tarkasti, jotta valppautta yöntunteina voidaan keinotekoisella valolla lisätä ja vuoron viimeisten tuntien virheriskien pienentämiseksi altistetaan työntekijät kylmälle valkoiselle valolle.
Valonohjaus
Casambilla on mahdollisuus toteuttaa ihmiskeskeinen valaistus, jossa valaistusvoimakkuus ja valon värilämpötilan aikasykli määritetään ja säädetään. KVS Oy auttaa räätälöimään erilaisilla valaisimilla ja Casambi -valonohjausjärjestelmän avulla valaistusratkaisut, jotka ovat sekä käyttäjäystävällisiä että toiminnallisia.