Kuinka luodaan toimiva sisävalaistus?
Toimivan valaistuksen luominen lähtee liikkeelle valaistussuunnittelusta. Kokosimme valaistussuunnittelussa huomioitavia seikkoja toimivan ja yhtenäisen valaistuksen luomiseksi. Valaistussuunnitelmasta hyötyy sähkösuunnittelija, rakennussuunnittelija sekä sisustussuunnittelija. Lisäksi valaistussuunnitelmasta on suuri apu rakennus/asennusvaiheessa.
Valaistussuunnitelma olisi hyvä luoda ennen sähkösuunnitelmaa. Näin voidaan varmistaa että valaisimet saadaan sijoitettua oikeille kohdille ja johdotuksissa on huomioitu valaistuksen tarpeet.
Halutaanko älyvalaistus vai perinteinen valaistus jota ohjataan kytkimillä. Älyvalaistus on yleistynyt sen helppouden ja käytettävyyden ansioista. Valaistusta saadaan muokattua muuttuvien tarpeiden mukaan, sekä automatiikan avulla lisättyä energiansäästöä. Älyvalaistusta voidaan ohjata älylaitteella tai kytkimillä, jolloin sijoittelua ei tarvitse miettiä etukäteen. Jos valinta on kuitenkin perinteiset kytkimet, on mietittävä niiden sijoittelua. Paljonko kytkimiä tarvitaan, mistä valoa on helppo ohjata ja mitkä valot toimivat milläkin kytkimellä.
On mietittävä tilan käyttötarpeita. Riittävän yleisvalon lisäksi on miettivä tarvitaanko lisäksi työskentelyvaloja tarkkaan työhön tai tunnelmavalaistusta.
Minkälaisia valaisimia tilaan toivotaan? Toivotaanko huomaamattomia valonlähteitä vai näyttäviä valaisimia. Huomaamattomilla valaisimilla ja epäsuoralla valaistuksella voidaan luoda yhtenäinen yleisvalo, sisustusvalaisimilla saadaan tilaan näyttävyyttä ja viihtyvyyttä, ja spottivalaisimilla taas kohdistettua valoa sinne missä sitä tarvitaan.
Minkälainen valon värilämpötila on tilaan sopiva? Yhtenäisen valaistuksen luomiseksi valaisimien värilämpötilojen olisi hyvä olla samankaltaisia. Jos tilassa vaaditaan tarkkuutta, suositellaan yli 4000 Kelvin arvon valaistusta. Jos taas rauhallisuutta, voi Kelvin arvo olla lämpöisempi (3000K). Huomioi myös riittävä värintoistokyky (CRI), näin varmistat värien pääsevän oikeuksiinsa. Valon värilämpötilan säädettävät valaisimet ovat hyvä vaihtoehto valonvärin kannalta, koska sen avulla voit säätää valonvärilämpötilaa tilanteeseen sopivaksi.
Remontti- ja uudiskohteissa pitää ennakoida, miten valo vaikuttaa tilan pintoihin ja taittaako väri keltaiseen, siniseen vai mihin?
Epäsuoralla valolla voidaan korostaa haluttuja kohtia, kalusteita ja elementtejä, tai tuoda lisävaloa tilaan. Valaistus voidaan asentaa rappusiin, hyllyihin, kattoihin - oikeastaan mihin vain.
Huomioi kohteen sisustus. Tumma sisustus tarvitsee huomattavasti enemmän valoa kuin vaalea. Siinä missä kiiltävät materiaalit heijastavat valoa, mattapintaiset syövät sitä.